2011. február 6., vasárnap

Dió

Energiaértéke: 100 gramm = 651 kcal
Tápanyagokban, vitaminokban gazdag fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják.

A vitaminok közül megtalálható benne:
  • A - vitamint
  • B1 - vitamint
  • B2 - vitamint
  • C - vitamin.
  • E – vitamint

Továbbá tartalmaz:
  • káliumot (450 mg),
  • foszfort (380 mg)
  • kalciumot (99 mg),
  • nátriumot
  • antioxidánsokat.

Kutatások kimutatták, hogy napi 50 gramm dióbél elfogyasztása hatékonyan véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.
Nyersen ajánlatos fogyasztani, így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai.
Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, salátába, süteményekbe téve, akár durván darabolva, akár finomra darálva kiválóan felhasználható.
Erősítőszerként fogyasztani lehet egy pohár gyümölcslét néhány evőkanál darált dióval és egy teáskanálnyi mézzel dúsítva.
Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, nehogy elhízáshoz vezessen.
A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A diófa leveléből készült tea emésztési zavarok, bélhurut, és bélférgesség ellen jó, magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják.
Külsőleg bőrkiütések, gombás fertőzések ellen alkalmazzák a főzetéből készült borogatást, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
A dióolaj kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére, jellegzetes aromája miatt.
Diószüretkor ajánlatos kesztyűt húzni, mert a dió burkában, a kopácsban lévő festékanyag lemoshatatlanul elszínezi a bőrünket.
Ha mégis megtörténik, citromos ledörzsölés halványíthatja el.
A diólevélből főzött tea igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerű vértisztító hatása van.
A tea készítéséhez egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk és utána fogyasztjuk.
Kellemes íze, valamint magas olajtartalma miatt édességeink és ételeink egyik fontos alapanyaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...