2011. február 6., vasárnap

Banán

Energiaértéke: 100 gramm banán = 374 kJ, 88 kcal
Ez nagyjából kétszer annyi, mint az almában, körtében vagy narancsban található energia.
Egy átlagos méretű banán kalóriatartalma 140 kcal.
Kevés fehérjét tartalmaz, viszont ebben mind a nyolc létfontosságú aminosav megtalálható.
A banánban tízféle vitamin, 18 ásványi anyag, és különféle nyomelemek rejtõznek. Említésre méltó a folsav, a pantoténsav valamint a kálium.
Annak ellenére, hogy nem kifejezetten lédús gyümölcs, 73-74 %-a víz.
Összetételét tekintve 2 g fehérjét és 2-4 g rostot, 0,2-0,4 g zsírt, tekintélyes mennyiségű, 16-20 g szénhidrátot tartalmaz.
680 mg káliumot, 80 mg magnéziumot és 140 mg kalciumot tartalmaz, emiatt fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelőzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.
Kedvező nyomelem-összetétellel is rendelkezik, cink, molibdén és szelén található benne.Vitamintartalma nem nagy, de némi A-, B-, C- (100 g-ban 12 mg) és E-vitamin van benne. B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést, és gyógyír lehet különböző bőrkellemetlenségekre, cserepes ajkakra és hajhullásra.
A banánnak stresszoldó hatása is van.
Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatású.
Számos, az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges tápanyagot tartalmaz: a triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin aminosav pedig a mély alvást.
A titok nyitja, hogy a szervezet a triptofán segítségével melatonin nevű hormont termel.
A nyugtató hatás fokozható, ha tejjel összekeverve turmixnak issza az ember lefekvés előtt.Gyerekeknek kimondottan ajánlatos: finom és jó altató.
A banánnak szexuális vágyfokozó hatást is tulajdonítanak, amit a benne található növényi hormonokkal és nyomelem-összetételével magyaráznak.
Ezzel lehet összefüggésben, hogy segít a nőknek a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteinek enyhítésében.
Fogyaszthatjuk tejszínhabbal, kevés mézzel, cukorral, fahéjjal, diódarabokkal, rummal, készíthetünk belőle gyümölcsturmixot, banános gyümölcssalátát.
Felvágva, eperrel, kivivel a legfinomabb.
Érdemes azonnal elkészítés után megenni, mielőtt megbarnulna.
Gyümölcstorta diszitésére is alkalmas csak arra kell vigyázni, hogy a zselatin jelyesen lepje el mert ha kilóg belöle, akkor megbarnul.
Az érési folyamat során a benne lévõ keményítõ cukorrá alakul át.
Ezért különösen fontos a szellemi munkát végzõk, és a sportolók számára, a kitartó teljesítmény érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...