2011. február 6., vasárnap

Áfonya

Energiaértéke: 100 gramm áfonya = 42 kcal/176 kJ
A vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. Különlegessége a myrtillin nevű kék festékanyag: gátolja a kórokozók fejlõdését a bélben.A C-vitaminnal és folsavval együtt vérképzõ.Rendkívül sok csersavat tartalmaz.
A méregtelenítõ enzimek egész sorát aktivizálja, és ezáltal semlegesíti a rákkeltõ anyagokat. Az áfonya bogyóit nyugodtan lehet fogyasztani de a magjai problémát jelenthetnek az érzékeny gyomrúaknak.Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok.

 
A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik.A frissen szedett 100 gramm fekete áfonya 400 mg antocián-származékot tartalmaz.Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van, serkentik az immunrendszer védekezését. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt a szemet védi.A szervezet minden pontján serkenti a hajszálerek vérellátását, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.Az áfonyalekvár a számítogépen dolgozóknak különösen ajánlott, valamint a cukorbetegek retináját is védi.E hatás eléréséhez nagy adag hatóanyagokra van szükség, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban, tabletták formájában is kapható.
Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat.Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen.Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat.Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.
A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is emlegetik.Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére.Állatkísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet.Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Az áfonyalevélből készitett tea epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.
Nyugodtan fogyasszuk nyersen, minél többet. Lekvár, szörp bor, sőt gyógybor és -likőr készíthető belőle.Lekvárja, a belőle készített szósz, savanyúság vagy saláta a vadhúsok, vadételek pikáns kísérője és dísze. Süteményekbe is bátran tehetjük.Natúrjoghurttal elkeverve rendkívül egészséges, sovány ínyencség.
A gyümölcséből készült tea vagy főzet kedvező cukorbetegeknek, szél- és vizelethajtásra való, segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, védi, ellenállóvá teszi a bélnyálkahártyát, megelőzi az emésztési zavarokat, bélhurutot, bélfertőzéseket.Gyulladásgátló hatású hólyaghurut esetén.Természetesen nem az áfonya-ízesítésű fekete teákra gondolunk, hanem az igazi gyümölcsteára:Egy csészényi vízbe tegyünk 20 g szárított áfonyabogyót, 10 percig forraljuk, majd forrón szűrjük le.Kihűtve naponta háromszor igyunk egy-egy csészével. Két órás hideg vízben történő áztatással is kinyerhetjük az áfonyából az értékes hatóanyagot. Öblögetéshez 10 gramm száraz áfonyát adjunk 100 ml vízhez.
Az áfonyabor erösítő hatású, az áfonyapálinka főként szájüregi és fogínygyulladások öblögetésére szolgál, ilyenkor jobb kiköpni, mint lenyelni. Aszalva is fogyasztható. Éretten is jól eláll hűvös pincében vagy hűtőszekrényben. Mélyhűtéssel szintén hónapokig tárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...